Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği (TKRCD) tarafından 4 Mart 2020 tarihinde Fakültemiz İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Her yıl Mart ayında Dünya Kalın Bağırsak Kanseri (Kolorektal) farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda fakültemizde düzenlenen basın toplantısına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Fakültemiz Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayhan Kuzu, Prof. Dr. Cihangir Akyol ve TKRCD yönetiminden öğretim üyeleri, toplantıda, kolon kanseri hakkında detaylı bilgiler paylaşarak farkındalık oluşturdular.

Genç neslin hastalığı oluyor
Sağlık Bakanlığı verilerine göre birinci evredeki (başlangıç evresi) kalın bağırsak kanserinin 5 yıllık sağ kalım oranı ülkemizde yüzde 70 civarında iken gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 90 civarındadır. Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır.

Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte. Özellikle genç yaşlarda kalın bağırsağın makata yakın bölgesinde gelişen rektum kanseri vakalarındaki artış kolon kanserine oranla iki kat daha yüksek.

Erken Tanı Hayat Kurtarır
Genç yaşlarda ortaya çıkan belirti ve bulgular sıklıkla “bir şey yoktur” diye geçiştirilirken, yanlış tanı ve doktora geç müracaat etme nedeni ile de hastalık ancak ileri evrelerde yakalanabilmekte. Gençlerin “kulaktan dolma” tedavi yöntemlerini denemeleri, “nasıl olsa geçer” düşüncesiyle rahatsızlıklarını önemsememeleri, “genç yaşta kanser olmaz” düşüncesi ile umursamamaları, hastalıkların ilerlemesine ve tedavisinin daha zor bir aşamaya ulaşmasına neden olmakta.

Riski Azaltmak Elimizde
Bazı faktörler kolon kanseri riskinizi artırabilir. Bunlardan bazılarını değiştirebilirsiniz

Yaşam tarzınızı DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

• Aşırı kilodan kurtulmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Devamlı kırmızı et tüketmemek, yüksek ısıda pişen gıdalardan uzak durmak
  • Sigara içmemek
  • Aşırı alkol tüketmemek

Fakat bazı risk faktörlerini DEĞİŞTİREMEZSİNİZ

• İleri yaş
  • Kendinizde kolon kanseri veya polip olması
  • İltihabi bağırsak hastalığınızın olması
  • Ailenizde kolon kanseri veya polip veya
  • Kalıtımla geçen kolon kanseri hikayesi olması ve
  • Tip II Diyabet (şeker) hastalığı olması

Risk altındaki bireylerde kolon kanseri daha sık gelişebilmektedir.

Kimlerde tarama yapmalıyız?
Ülkemizde hem kadın hem erkeklerde üçüncü sırada olan ve kanserden ölüm nedenlerinin ikinci sırasında yer alan kalın bağırsak kanseri için normalde 50 yaş olan tarama yaşı bazı bireylerde için daha erken yaşlara çekilmesi gerekir.

• Ailesinde genç yaşta kalın bağırsak kanseri ve/veya kalın bağırsak polipi hikayesi olanlarda
  • Ailesinde kalıtım yolu (irsi) ile geçiş gösteren kanseri olanlarda
  • Uzun süredir iltihabi bağırsak hastalığı tanısı ile izlnenlerde
  • Kalın bağırsak kanseri belirti ve bulguları olan, dışkıda kan gelmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik, giderek artan karın ağrısı ve huzursuzluk hissi, kansızlık, güçsüzlük gibi şikayetleri olanlarda
  • Kalın bağırsak kanseri tarama programının daha genç yaşlarda yapılması gerekli.