KTEPPH Farkındalık Günü Etkinliği (Nefes Yaşamaktır!)

//KTEPPH Farkındalık Günü Etkinliği (Nefes Yaşamaktır!)

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 22 Kasım 2019 tarihinde, “Nefes Yaşamaktır” sloganıyla KTEPH (Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyon) Etkinliği gerçekleştirildi. Cebeci Hastanesi 50’inci Yıl Amfisinde düzenlenen Etkinliğe, çok sayıda öğretim üye ve görevlisi, hemşire ve sağlık çalışanı katıldı.

“KTEPH ile mücadelede hastalarımız için en iyi tedaviyi planlıyoruz”

Etkinliğin açılışında konuşan Fakültemiz Cebeci Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Kaya, KTEPH hastalığının tedavisinde birçok anabilim dalı ve birimin, multidisipliner bir anlayışla hareket etmesi, bu çerçevede de hastaların yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kaya, “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde KTEPH ile mücadelede, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak birçok anabilim dalı ile birlikte hareket ediyor, sürekli toplantılar yaparak hasta için en iyi tedaviyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“KTEPH, tedavisi olan bir hastalıktır”

Fakültemiz Cebeci Hastanesi Başhekimi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar, KTEPH, 5 Pulmonik Hipertansiyon türü içerisinde en ölümcülüdür fakat tedavisi olan bir hastalıktır” ifadelerini kullandı. KTEPH’in cerrahi tedaisinde, Kalp ve Damar Cerrahisi olarak Göğüs Cerrahisi ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, “Fakültemizde KTEPH cerrahisinin yapılıyor olması önemli, çünkü gerek Türkiye gerekse Dünyada, bu hastalığa cerrahi olarak müdahale edebilen çok az merkez var” dedi.

“Ankara Tıp’ta, KTEPH ile mücadele çok öncelere dayanıyor”

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülfem E. Çelik, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, KTEPH hastalığı ile mücadelenin çok öncelerine dayandığını, ilk mücadeleyi yapan isimlerin emekli öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Nezihe Enacar ve Prof. Dr. Gülseren Karabıyıkoğlu olduğunu belirterek, bu durumun gurur verici olduğunu dile getirdi. Dekan Prof. Dr. Çelik, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde KTEPH hastalığına karşı gerek tedavi boyutunda gerekse cerrahi boyutunda çok başarılı müdahalelerin yapıldığının da altını çizdi.

Etkinlikte, birçok başlıkta sunum gerçekleştirildi

“Derin Ven Trombozu, Pulmoner Emboli KTEPH Yolculuğu”, “KTEPH Nedir? Nasıl Tanı Koyalım?”, “KTEPH Tanısı ve Sintigrafik Görüntüleme”, “KTEPH Tanısı ve Radyolojik Görüntülüme Yöntemleri”, “KTEPH’te Sağ Kalp Katerizasyonu”, “Pulmoner Tromboendarterektomide Anestezi Yönetimi”, “KTEPH’te Cerrahi Tedavi: Pulmoner Tromboendarterektomi (PTE)”, İleri Cerrahi Yaklaşım Teknikleri: Derin Hipotermi ve Normotermik Yöntemler”, “KTEPH Cerrahisinde Perfüzyon”, “KTEPH’de Medikal Tedavi”

Etkinlikte, davetlilere fakültemizde tedavi olup sağlığına kavuşan hastalar ile yapılan röportajların bulunduğu bir video da izletildi.

2019-11-26T13:46:46+03:00