Prof. Dr. Zehra Aycan’ın önerilerine Diyabet Parlamentosu’ndan Tam Destek!

//Prof. Dr. Zehra Aycan’ın önerilerine Diyabet Parlamentosu’ndan Tam Destek!

14 Kasım Dünya Diyabet Farkındalık Günü kapsamında Ankara’da düzenlenen 11’inci Türkiye Diyabet Parlamentosu’na, Fakültemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi,  Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği  Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Aycan katıldı.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcıları, Milletvekilleri,  Sağlık Bakanlığı, İlaç Eczacılık Kurumu ve SGK’nın üst düzey yöneticilerinin yanında ilaç ve tıbbi cihaz firma temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları yöneticileri, diyabetli bireyler, çocuklar ve ailelerin katıldığı Parlamentoda ülkemizde diyabetin güncel sorunları tartışıldı.

Çocukların tedavi durumları iyi durumda
Prof. Dr. Zehra Aycan ‘Türkiye’de 18 yaş altındaki diyabetli çocukların erişkinlerden ayrı bir kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini, erişkinlerin aksine çocukların tedavi uyumunun iyi olduğunu,  erişkin diyabetindeki sayıların 12 milyon civarında iken çocuk diyabetli sayısının 20 bin ile kıyaslanmayacak kadar düşük olduğunu ve buna bağlı olarak SGK ödemelerinin de farklı ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Yeni teknolojileri kullanmak gerekiyor
Prof. Dr. Aycan, çocuklarda metabolik kontrolleri iyileştirmek, çocuk ve ailenin yaşam kalitesini artırmak için  ‘sürekli kan şekeri ölçüm ve sürekli insülin infüzyon cihazlarının (pompa) 18 yaş altı tip 1 diyabette tam ödeme kapsamına alınması gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Aycan, devletimizin mevcut tedavilere olan ödeme maliyetinin biraz yüksek olsa da, ileride gelişecek diyabet komplikasyonlarının maliyetini düşündüğümüzde yeni teknolojileri kullanmanın ‘maliyet etkin’ olacağını söyledi.

Diyabet ekipleri güçlendirilmeli
Prof. Dr. Aycan’ın Diyabet Parlamentosu’nda üzerinde durduğu diğer bir konu ise diyabet ekiplerinin güçlendirilmesi idi. Ülkemizdeki diyabetli çocukların tüm tedavi ve izlemlerinin Çocuk Endokrinoloji Merkezlerinde diyabet ekipleri(çocuk endokrinoloji uzmanı, diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen, psikolog) tarafından yapıldığını, güncel durumda diyabet ekibinde olan; diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen ve psikolog sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aycan, 200 diyabetli çocuk için yalnızca diyabet ile ilgilenen bir hemşire, bir diyetisyen ve her endokrin merkezinde bir psikolog olması gerektiğini belirtti.

Diyabetli çocukların okullardaki yaşam kalitelerinin artırılması için Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen ‘Okulda Diyabet Programı’ ile ilgili de bilgilendirme yapan Prof. Dr. Aycan, Diyabetli çocukların yaşamlarını kolaylaştıran ve Şubat 2019’da yürürlüğe giren ÇÖZGER (Çocuklarda Özel Gereksinim Raporu) hakkında bilgi vererek; “bu yönetmelik ile çocuklarımız ‘engelli’ tanımlanmasından kurtuldular ve sosyoekonomik durumu düşük olan diyabetliler için maddi destek sağlanmasının önü açıldı” dedi.  Prof. Dr. Aycan, Tüm kronik hastalıkları, dolayısıyla diyabetli çocukları da kapsayan bu yönetmeliğin sosyal devlet anlayışı içerisinde çok faydalı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Aycan’ın önerilerine Diyabet Parlamentosu’ndan Tam Destek
Diyabet ile ilgili sorunları dile getiren, gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapan Prof. Dr. Aycan’ın konuşmasına SGK Başkanı, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı, Milletvekilleri ve Sivil Toplum Kurumlarından tam destek geldi ve diyabetli çocukların ayrı kapsamda değerlendirilmeleri konusunda Diyabet Parlamentosu’nda görüş birliği oluştu.

2019-11-20T11:47:46+03:00