Fakültemizde Organ Bağışında Farkındalık Etkinliği

//Fakültemizde Organ Bağışında Farkındalık Etkinliği

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Merkezi tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında, Merkezin Mesul Müdürü Prof. Dr. A. Rüçhan Akar’ın başkanlığında” 8 Kasım 2019 tarihinde Fakültemiz Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi 50’inci Yıl Amfisi’nde “Ülkemizde Organ Naklini Artırmak İçin Konuşalım: Boşluğu Birlikte Doldurmak” temalı farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

“Organ Bağışla Hayat Ver” sloganıyla, Ankara Üniversitesi ve diğer kurumlardan çok sayıda öğretim üyesi, sağlık çalışanı, öğrenciler ile organ nakli yapılan ve bekleyen hasta ve hasta yakınlarının katılımı ile düzenlenen etkinlikte, organ nakli olmuş ve olmayı bekleyen hastalar ile gerçekleştirilen video gösteriminin sunumu yapıldı.

“Umudumuz Gençler”
Fakültemiz Cebeci Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. A. Rüçhan Akar, Etkinliğin düzenlenmesinin ve etkinliğe özellikle öğrencilerin katılımlarının sağlanmasındaki amacın; öğrencilerin etkinlikte bilinçlenip, Ankara ve Türkiye’deki diğer üniversitelerde paylaşım yaparak organ bağışı ve organ nakli farkındalığını geliştirmek olduğunu, dolayısıyla umudumuzun gençlerde olduğunu ifade etti.

Etkinliğin nakil bekleyen hastalar için yapıldığını belirten Prof. Dr. Akar, kalp nakli bekleyen Esila’nın Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nde tedavi gördüğü süreç içerisinde çizmiş olduğu resmin organ bağışı farkındalığının sembolü olduğunu, resimde Esila’nın yazmış olduğu “Organlarınızı cennete götürmeyin, onlara cennette değil burada ihtiyaç var” sözlerini katılımcılarla paylaştı.

“İnsanlığa El Verelim”
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik, Prof. Dr. Çelik, organ nakli yaparak insanların hayatına devam edebilmesini sağlayan ve bu işe gönül veren hekimlerin, hekimlikte ulaştıkları son noktaya vardıklarını belirterek, bu anlamda meslektaşlarını gönülden kutladığını söyledi. Organ nakli bekleyen kişilerin hayatında telaş, endişe, hüzün olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çelik, organ bağışında bulunarak, insanlığa el verebiliriz diyerek duygularını paylaştı.

Alanında uzman isimler tarafından, organ bağışı tüm yönleriyle anlatıldı
Fakültemiz Cebeci Hastanesi Başhemşiresi Uzm. Tülay Ölmez Çiçek’in açılışta bir konuşma gerçekleştirdiği Etkinlikte, alanında uzman öğretim üye ve görevlileri ile hemşireler tarafından, “Toplum ve Sağlık Çalışanlarının Farkındalığını Artırmak”, “Rollerimizi Güçlendirelim”, “Karaciğer Nakline Giden Yol”, “Organ Nakillerinde Multidisipliner Ekip Ruhu” “Kime Akciğer Nakli” “Çift Akciğer Nakli”, “İleri Evre Kalp Yetmezliğinde İdeal Tedavi Kalp Nakli”, “Organlarınızı Gömmeyin”, “Dolaşım Durması Sonucu Ölüm Sonrası Nakil”, “Organ Naklinde Psikiyatristin Etkisi” “Bu İş Ekip İşi”, “Enfeksiyon Hastalıkları İle İşbirliği Nakilin Her Alanında”, “Yaşama Köprü ECMO”, “Rehabilitasyon İle Yıllara Yaşam Kat” “Multidisipliner Ekip İçerisinde Hemşire”, “Nakil Yapılacak Organın Korunması”, “Organ Bağışı Yaşam Bağışı” başlıklı sunumlar yapıldı.

Etkinliğin anısına katılımcılar ile birlikte ağaç dikimi de gerçekleştirildi.

2019-11-15T10:31:49+03:00