Fakültemizde İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Konferansları

//Fakültemizde İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Konferansları

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ile İç Hastalıkları Anabilim Dalları ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yürütülen İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi programı kapsamında, İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları konferansları Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde yürütülüyor.

Dünya’da yılda 2,8 milyondan fazla çalışan iş kazası ve işle ilgili hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Çalışanlar için büyük önem taşıyan iş ve meslek hastalıklarının özellikle gelişmekte olan ülkelerde tanısı, kayıt altına alınması ve bildirimi yetersizdir. Büyük ölçüde önlenebilir olan bu hastalıklar halk sağlığı açısından öncelikli olup, konu ile ilgili farkındalığın arttırılması gerekiyor.

“Meslek Hastalıklarını Tanımak” başlıklı ilk konferansta, Sağlık Bilimleri Üniversitesinden İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Şimşek, Meslek hastalıkları nelerdir, Dünya’da ve Türkiye’de görülme sıklığı, meslek hastalıklarının önlenebilirliği, tanısı ve bildirimi konularında bir sunum yaptı.

“Mesleksel Astım” başlıklı ikinci konferans, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilşad Mungan tarafından verildi. Bu konferansta Mesleksel astım ve iş ile ilgili astım kavramları, ülkemizde mesleksel astıma yönelik korunma yöntemleri, tanı testleri ve klinik bulgular gibi konular ele alındı.

Düzenli olarak, her ayın son salı günü Fakültemiz İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonunda gerçekleştirilen İş ve Meslek Hastalıkları Konferanslarının üçüncüsü 26 Şubat 2019 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcileri, işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları, araştırma görevlileri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Çöl, açılış konuşmasında, İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi programı kapsamındaki konferansların devam edeceğini belirterek, Mesleksel Kanserler konusunun önemine değindi. Ardından Fakültemiz Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çay Şenler’ in sunumuyla “Mesleksel Kanserler” konusu tartışıldı. Prof. Dr. Şenler, mesleksel kanserler, çalışma yaşamında karşılaşılabilecek karsinojen maddeler, kanser ve etken arasındaki nedensel ilişkinin gösterilmesinin önemi, özgün tanısal testlerin gerekliliği, tedavi yöntemleri konularına değinerek primer korunma konusuna vurgu yaptı. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu konferans ilgi ile izlendi.

2019-02-28T12:30:44+03:00