//Tıpta yapay zeka kullanımı: Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi ortak toplantısı

Ankara Üniversitesi Sinirbilim ile Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Öğrenci Topluluklarının girişimiyle Ankara Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültelerinin ilk ortak çalıştayı olan “Tıpta Yapay Zeka” başlıklı panel 12 Şubat 2019 tarihinde düzenlendi.

Fakültemiz Morfoloji Binası Mavi Salon’da gerçekleştirilen panele, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Bahaddin Güzel, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aziz Tekin Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Arıbal Ayral, çok sayıda öğretim üyesi, öğretim ve araştırma görevlisi ile öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Sinirbilim Öğrenci Topluluğu Başkanı ve fakültemiz öğrencisi Onur Utku Güvendik’in yaptığı Yapay Zeka Panelinde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, nükleer tıp uzmanı olduğunu belirterek, tıpta yapay zekanın önce nükleer tıp, patoloji alanlarında sonra diğer alanlarda kendini göstereceğini ifade etti.

“Yapay Zeka insanın yerini tutamaz”
Almanya’da “Endüstri 4.0”, Japonya’da ise yakın zamanda “Endüstri 5.0” kavramının doğduğunu, bu kavramlar ile yapay zekanın geliştiğini anlatan Rektör Prof. Dr. İbiş, “İnsansız hiçbir şey olmaz. Yapay zekayı yapan da insan, ondan sonraki rolleri belirleyecek olan da yine insan. O halde yapılacak teknolojilerin insana dokunması gerekiyor. Çünkü bunlar insan için yapılıyor. Dolayısıyla yapay zeka insanın yerini tutamaz, insansız bir şey olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yapaya Zeka hiçbir şekilde doktorluğun yerine geçemez
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik, “yapay zeka gibi sistemlerin, desteklenmesi gereken yerlerde, kesinlikle desteklenmesi lazım ama bunun mutlaka “insan” işbirliğiyle yapılması gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Çelik, “yapay zeka hiçbir şekilde doktorluğun önüne geçemez, doktorluğun yarısından çoğu karşınızdaki insanla iletişim kurmaktır. Bir cihaz bunun yerine geçemez ama bize çok katkı sağlayabilir. Tanısal süreçleri arttırmayı ve niteliğini geliştirmede bize yardımcı olabilir ” dedi.

“Yapay zeka özellikle araştırmaların hızla sonuçlandırılması açısından kolaylık sağlayacak”
Fakültemiz öğrencisi Talha Abalı, “Tıp Pratiğinde Yapay Zekanın Yeri” isimli bir sunum gerçekleştirdi.  Talha Abalı, tıp alanında özellikle radyoloji ve biyokimyada yapay zekanın kısmen yer aldığını belirterek, yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin, tıpta insan faktörünün göz ardı edilemeyeceğini ve yapay zekanın hekim yerine geçemeyeceğini kaydetti. Abalı, yapay zekanın özellikle araştırmaların hızla sonuçlandırılması açısından kolaylık sağlayacağını bildirdi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Behçet Şentürk ise “Yapay Zeka ve Yapay Öğrenme” konulu bir sunum yaptı. Behçet Şentürk de genel yapay zekayı üretmek istediğini ve bunun için çalıştığını anlattı.

“İnsanın yapabileceği birçok şeyi yapabilen bir yapay zekanın yapılacağına inanıyorum”
Günümüzde yapay zekanın ses kayıt cihazlarından tomografi cihazlarına, bilgisayar yazılımlarından insansız hava araçlarına kadar birçok alanda örneklerinin görüldüğünü vurgulayan Şentürk, “Önümüzdeki 30 yılda insan yerine geçebilecek, insanın yapabileceği birçok şeyi yapabilen bir yapay zekanın yapılacağına inanıyorum ve bu konuda çalışmaya devam edeceğim.” dedi.

Panelin sonunda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik, moderatör Onur Utku Güvendik ile konuşmacılar Talha Abalı ve Behçet Şentürk’e çiçek verdi.

Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri, çalıştay sonrasında yapay zeka algoritması ve sinir bilimi konusunda eğitim verecek. Bu çalışma sonucunda tıp ve mühendisliğin, bilim ile teknoloji temelinde harmanlanıp ortak ürünler oluşturulması hedefleniyor.

2019-02-15T11:19:22+03:00