//Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği’nin “Bilim Alanındaki En İyi Makale” Ödülü Ankara Tıplı Doktorların

Türk doktorların hazırlamış olduğu “rahim ameliyatından sonra dışkılama ve idrar fonksiyonları” konulu bilimsel çalışma, Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği tarafından 2017 yılının “bilim alanındaki en iyi makale” ödülüne layık görüldü. Ödül, ABD’nin Nashville kentinde, 19 – 23 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrede, çalışmayı hazırlayan ekip adına Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu’ya verildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu başkanlığında, aynı anabilim dalından Doç. Dr. Fırat Kocaay, Tıbbi Biyoistatistik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Atilla Elhan, Doç. Dr. Derya Öztuna ve Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Op. Dr. Filiz Akınsu’dan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan makale çalışması, 2017 yılında Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği’nin bilimsel dergisi olan Diseases Colon & Rectum dergisinde yayınlanmıştı.

Ödül töreni, derneğin, 1899 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve kalın bağırsak hastalıkları alanında yapılan en büyük bilimsel tıp kongresinde, tüm dünya ülkelerinden yaklaşık 1700 doktorun katıldığı bir oturumda yapıldı.

Prof. Dr. Kuzu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ekibin, yaklaşık 8 yıl süren araştırmalarında, histerektomi (rahim alınması ameliyatı) yapılan 327 hastayı ameliyat öncesi ve sonraki dönemde takip ederek, hastaların ameliyat sonrası dönemde karşılaştıkları dışkılama ve idrar fonksiyonlarını araştırdıklarını açıkladı. Rahim alınması sonrasında, organların yer değiştirmesi ve sarkması nedeniyle ortaya çıkan sorunların incelendiği araştırmanın büyük bir beğeni kazandığı kongrede, ödülü ekip adına kabul eden Prof. Dr. Kuzu, yıllardır devam eden çalışmalarının meyvelerini toplamaktan çok memnun olduğunu söyledi.

Bu başarılarımız tesadüf değil!

Prof. Dr. Kuzu, konuşmasında, kolon ve rektum kanseri tedavisi konularında hazırlamış olduğu eğitim videolarının, 2010 ve 2016 yıllarında, Amerikan Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği’nin en iyi bilimsel video ödülünü kazanmış olduğunu hatırlatarak, bilim alanında kazanılan bu başarıların, ülkemiz ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi adına tesadüf olmadığını vurguladı.

2018-06-01T13:27:04+00:00