//Fakültemiz İbni Sina Hastanesinde İlk Kez Robotik Kulak Burun Boğaz Ameliyatı Yapıldı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz alanındaki ilk Robotik Cerrahi ameliyatı Fakültemiz Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalından (KBB) Doç. Dr. Ozan Özgürsoy tarafından gerçekleştirildi.

Robotik cerrahi son yıllarda tıbbın birçok alanında başarı ile uygulanmakta. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları bazı kanser hastalarında ve uyku apnesi tedavisinde robotik cerrahiyi başarıyla kullanıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde robotik cerrahi eğitimi almış olan Fakültemiz KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Özgürsoy’dan konu ile ilgili bilgi aldık.

Dr. Özgürsoy, ağır uyku apneli 42 yaşındaki erkek hastanın uykuda solunum durmasına neden olan ileri derecede büyümüş dil kökünü ağız içinden robot ile küçülttüklerini ve solunumu engelleyen bu bariyerin ortadan kalkması ile hastanın uykuda çok daha rahat nefes alabildiğini söyledi. Doç. Dr. Özgürsoy, ABD’de başlayıp tüm dünyada popüler olan robotik cerrahinin daha önce ulaşılması zor olan ya da kesi ve dikiş gerektiren dil kökü, yutak veya gırtlak gibi gizli bölgelere güvenli ulaşım sağladığını belirterek şunları kaydetti: “Robotik cerrahinin diğer avantajları da üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlaması ve özel kolları sayesinde cerrahın el bileği ve parmakları ile yapamadığı hareketlere izin vermesidir.”

Dr. Özgürsoy, horlama ile birlikte uykuda solunum durması olarak bilinen uyku apnesinin toplumda sanıldığından daha sık görülen bir durum olduğunu belirtti. Dr. Özgürsoy, erkeklerde yüzde 4, kadınlarda yüzde 2 civarında görülen uyku apnesinin neredeyse şeker hastalığı kadar yaygın olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Özgürsoy şunları aktardı:
“Uyku esnasında solunum yolu kapanması ile 10 saniyeden fazla nefes alamamaya uyku apnesi denir. Uyku apnesi kişide gün boyu yorgunluk ve uykululuğa neden olup trafik ve işyeri kazalarına davetiye çıkartır.  Uyku apnesi birçok olumsuzluğa neden olur: akciğer ve kalp hastalıkları, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, hipertansiyon ve kontrol altına alınamayan şeker hastalığı, beklenmedik kalp krizi ve inme ile uykuda ani ölüm bu olumsuzluklara örnektir.

Sıklıkla sarkmış küçük dil ve yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademcikler ya da dil kökünün hava yolunu tıkaması sonucunda ortaya çıkan uyku apnesi hastalığı bilindiğinden çok daha karmaşıktır ve tedavisi her zaman mümkün değildir. Ancak uygun seçilmiş uyku apnesi hastalarında robotik cerrahi uygulanabiliyor.

Son olarak Robotik cerrahinin uygulanacağı kanser ya da uyku apnesi hastalarının çok dikkatli seçildiğini söyleyen Dr. Ozan Özgürsoy, özellikle uyku apnesi için yapılacak robotik ameliyatın ancak detaylı muayene, uyku endoskopisi, uyku testleri ve hastanın tecrübeli bir ekip tarafından değerlendirilmesinden sonra yapılabileceğini ifade etti.

2018-04-02T10:41:15+00:00