Ankara Tıp’tan Bir İlk Daha

//Ankara Tıp’tan Bir İlk Daha

Ankara Tıp’tan Bir İlk Daha

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Türkölmez, sağ üreter (böbrek idrar kanalı) darlığı ve aynı zamanda sağ böbrek taşı olan bir hastada, hem üreter orta kesim darlığını hem de böbrek taşını aynı seansta endoskopik yöntemleri kombine ederek başarı ile opere etti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Robotik Cerrahi Komisyonu başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Kadir Türkölmez, yapılan operasyonla ilgili olarak 59 yaşındaki erkek hastada sağ üreterin orta kesiminde ciddi bir darlık olduğunu, ayrıca sağ böbreğin içinde 9 mm’lik taş bulunduğunu ifade etti.

Hastanın hem darlığına hem de taşına yönelik önceden 3 kez başarısız girişim yapıldığını, hastanın robotik cerrahi ile tedavi edilmek üzere, kendisine yönlendirilidiğini söyleyen Prof. Dr. Türkölmez, “Da Vinci XI Robotik Sistemle üreter darlığının düzeltildiği ve robotik cerrahi ile eş zamanlı olarak Flexible Üretroskopi yöntemi kullanılarak böbrek taşının da alındığını belirtti. Hasta, bu şekilde iki ayrı operasyon yapılmadan, tek bir seansta endoskopik olarak tedavi edildi” dedi.

Prof. Dr. Türkölmez, bu konu ile ilgili olarak “Literatür verilerine baktığımızda yüksek teknolojiye sahip endoskopik yöntemleri kombine kullanarak eş zamanlı iki operasyonun yapıldığı bir olguya rastlanmamıştır. Bizim uygulamalarımız, benzeri durumlarda diğer meslektaşlarımız için de yol gösterici olacaktır ” ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahi, günümüzde özellikle üroloji alanında giderek artan bir oranda kullanılıyor. Özellikle prostat, böbrek ve mesane ile ilgili tümör cerrahisi başta olmak üzere, böbrek, idrar kanalı çıkışının doğumsal bozukluklarının tedavisinde sık tercih ediliyor. Doğumsal darlıklar dışında da, sonradan oluşan darlıkların tedavisinde açık cerrahiye alternatif olarak laparoskopik cerrahi kullanılıyordu. Robotik cerrahinin gelişmesi ile daha çok hareket olanağı ve daha rahat sütür atılması sonucunda bu darlıklar daha kolay tedavi ediliyor.

2017-03-27T09:19:53+00:00 Mart 27, 2017|Seçkiler|